PreventieConsult

PreventieConsult

Doen!

Ontvangt u een uitnodiging van uw huisarts om de risicotest te doen? Grijp de kans en ontdek of u risico loopt.

Doe de Risicotest

Wat is het PreventieConsult?

Als uit de Risicotest blijkt dat u een verhoogd risico hebt op het krijgen van hart- en vaatziekten, diabetes of nierschade, dan krijgt u het advies bij uw huisarts een afspraak te maken voor een PreventieConsult. Het PreventieConsult omvat twee bezoeken aan de huisartspraktijk.

Uw eerste bezoek aan de huisartspraktijk

Bij de eerste afspraak meet de huisarts of de praktijkondersteuner hoe hoog uw bloeddruk is. Ook wordt gekeken hoe lang u bent en hoeveel u weegt. En uw buikomtrek wordt gemeten. Bij de meeste mensen doet de huisarts of assistent ook een bloedonderzoek. Hij of zij kijkt dan bijvoorbeeld hoeveel glucose (suiker) en cholesterol er in het bloed zitten.

Uw tweede bezoek aan de huisartspraktijk

Als de uitslagen van het bloedonderzoek terug zijn, heeft u een tweede afspraak bij de huisarts. De huisarts kan zien of u een van de ziektes hebt of een grote kans hebt deze te krijgen. Vervolgens bespreekt u samen wat voor u de beste aanpak is. Een gezonde leefstijl blijft belangrijk om uw risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade te verkleinen. De huisarts kan leefstijladviezen geven om uw risico te verlagen. Eventueel verwijst hij door naar andere zorgverleners en instanties. Soms hebt u daarnaast ook medicijnen nodig, bijvoorbeeld om uw bloeddruk, bloedsuiker (glucose) of cholesterol te verlagen.

Huisartsen die werken met het PreventieConsult nodigen mensen vanaf 45 jaar uit om de Risicotest te doen. Maar niet allemaal tegelijk. De huisarts maakt een indeling op grond van leeftijd en nodigt deze leeftijdsgroepen in groepen uit. Zo is het voor de huisartspraktijk goed werkbaar en komt niet iedereen tegelijk naar de praktijk.

Comments are closed.